Legislatie

Legislatia curenta privind asigurarile RCA cuprinde:

Legislatia actuala a politelor RCA este reglementata de Ordinul CSA nr. 5/2010 – punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule cu toate completările ulterioare.

Polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor (RCA)

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale sau decesul ori vatamarile corporale suferite. Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta, in acelasi timp obligatorie, chiar in cazul in care proprietarul unui vehicul are deja incheiata o asigurare tip CASCO.

Daca veti cumpara un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, fiind asigurat chiar pe parcursul primului drum efectuat.

Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabiliatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului, sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Contractul de asigurare RCA poate fi incheiat cu oricare din societatile de asigurare autorizate. La incheierea contractului (1 – 12 luni) vi se elibereaza polita RCA, impreuna cu vigneta alaturi de documentul international de asigurare.

Pentru a circula pe drumurile publice din Romania cu un vehicul ai nevoie de: